top of page
  • Foto van schrijverDanny

It's all about the Won(ney)

Bijgewerkt op: 3 nov. 2020

Alles wat je moet weten over geld in Noord Korea. Welk geld kan je het beste meenemen en kan je ook met Noord Koreaanse Won betalen? (Spoiler alert; ja!)

"Kunnen we met Noord Koreaanse Won betalen?". Een van de vragen die de gidsen het meest krijgen van reizigers die net aankomen in Pyongyang. Het simpele antwoord is "nee". Maar klopt dit eigenlijk wel? Lees snel verder.


Noord Koreaanse Won

Net als in Zuid Korea, heeft Noord Korea de Won als eigen valuta; 조선민주주의인민공화국 원 is de naam in het Koreaans. Er zijn biljetten van  ₩5, ₩10, ₩50, ₩100, ₩200, ₩500, ₩1000, ₩2000 en ₩5000, allemaal met hun eigen Koreaanse designs! Er zijn ook munten, maar door de lage waardes worden die eigenlijk nooit gebruikt.


Oud en nieuw geld


Koreaanse Won in Rason

Noord Korea heeft sinds de invoering van de Won in 1946 verschillende revaluaties gehad. In toeristenwinkels kan je de oude versies van de Won kopen. Deze zijn 100% echt en mag je ook het land mee uitnemen. Een leuk souvenir! In China is dit geld ook overal te koop, alleen zijn deze vaak "made in China". Zo nep als maar kan!


De huidige editie van de Won zal je tijdens je reis in de regel niet gebruiken. Je kan deze enkel wisselen in de Kwangbok department store, waar je 'm ook kan gebruiken. Eventuele overgebleven Won moet je technisch gezien weer inwisselen omdat je het geld niet mee het land uit mag nemen. Dat wil niet zeggen dat je er niet stiekem een paar achter kan houden, als souvenir (tip!).

Waar betaal je mee?

Kwangbok Department store

De Noord Koreaanse Won is een gesloten munt. In het kort houdt dat in dat de munt niet tegen westerse "harde" valuta ingewisseld kan worden en het land niet uit mag. Toch kan je de Won soms wel wisselen. Om dat verhaal nog makkelijker te maken, zijn er twee wisselkoersen, de officiële koers (€ 1,- is ongeveer ₩ 900,-) en de zwarte markt koers (€ 1,- is ongeveer ₩ 9000,-). Om het dan nóg makkelijker te maken, zijn er ook twee prijzen. Prijzen volgens de officiële koers en prijzen volgens de zwarte markt koers.

Even uitleggen: In Noord Korea betaal je als toerist vrijwel alles in westerse valuta. (Breng Chinees geld mee, dat zien ze het liefst.) Alle prijzen in winkels waar je met westerse valuta kan betalen, staan aangeven in Won en bijna altijd in de zwarte markt koers. Een flesje water kost hier bijvoorbeeld 5000 Won, of 55 eurocent. In de lokale supermarkt waar je met Won kan betalen kost ditzelfde flesje water 500 Won, maar dan tegen de officiële koers. Dus ook 55 eurocent. Het grote verschil is dat je in die supermarkt niet met Euro's kan betalen, anders zou het flesje water ineens 5,5 eurocent kosten. In de winkel met westerse valuta kan je dan weer niet met Won betalen. Anders zou het flesje (tegen de officiële wisselkoers) ineens € 5,50 kosten.


Waarom zijn er dan twee koersen? Nou, heel simpel. De officiële wisselkoers houdt Noord Koreanen uit de westers georiënteerde (en kapitalistische) toeristenwinkels. In theorie zouden zij hier namelijk wel met Won mogen betalen. En de zwarte markt koers? Nou, die zorgt ervoor dat flesjes water voor ons in Noord Korea geen vijf en een halve Euro kosten.


Snappen jullie het nog? Nou, het kan nóg ingewikkelder. Maar dat leg ik nog wel een keer uit.

Fun fact: In Wonsan heeft jaren lang een bootverbinding gehad met Japan. Daarom was de Japanse Yen hier de favoriete munt. Toen de veerdienst naar Japan stil kwam te liggen vertrokken de Japanse zakenreizigers en daarmee ook de vraag naar de Yen.

Pinnen

Het "Narae" logo zie je in steeds meer winkels

Pinnen kan in Noord Korea met onze pinpassen of credit cards niet. Breng dus genoeg geld mee uit China. Sinds een aantal jaar heeft Noord Korea wel een eigen "pinsysteem": de Narae kaart. Deze kaart wordt in restaurants en winkels steeds vaker geaccepteerd. Voor ons als toerist is de kaart echter nog onbruikbaar.

Rason

Koreaanse Won en pinpas

Wil je nou een "big spender" in Koreaanse Won worden? Reis dan naar Rason! In deze speciale economische zone komen veel Russische en Chinese zakenlui, omdat de overheid hier langzaam met het kapitalisme aan het spelen is. Je mag hier dan ook bij de bank naar hartenlust Noord Koreaanse Won omwisselen en zelfs je eigen Noord Koreaanse bankrekening openen! Het geld mag je in heel Rason gebruiken. Wij konden het niet laten om het geld op de markt uit te geven aan Soju en snacks. En we namen een paar briefjes mee naar huis. Ssst.. niet doorvertellen 🤫

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page