top of page

Regels en beperkingen

Dit is misschien niet het leukste stuk in de voorbereidingen, maar desalniettemin wel erg belangrijk.

In elk land gelden regels en beperkingen waar we ons als reiziger aan moeten houden. Zo ook in Noord Korea. Het gaat hier alleen iets verder dan in andere landen. De gouden regel is altijd; bij twijfel, vraag de gids. Zegt de gids nee, dan is het (helaas) ook echt "Nee".

 

Ben je niet bereid om je aan de regels en beperkingen in Noord Korea te houden, dan is een reis naar Noord Korea geen goed idee.

Noord Korea is geen land waar je op zoek moet gaan naar grenzen. Los van de DMZ, natuurlijk!

reisschema

Vanzelfsprekend doen wij ons uiterste best om het programma uit te voeren zoals je dat geboekt hebt echter komt het in een land als Noord Korea voor dat het schema bij aankomst aangepast moet worden. Red Star Travel kan niet verantwoordelijk gehouden worden voor dit soort wijzigingen. Zelfs als het gaat om "speciale gelegenheden" of "speciale tours" zoals bijvoorbeeld de Mass games kunnen wij deelname of entree niet garanderen. Korea International Travel Company is de instantie die de reis uiteindelijk uitvoert en zij zijn de organisatie die het laatste woord hebben. Zodra de tour begonnen is geven wij geen geld meer terug bij eventuele wijzigingen (Tenzij een speciaal geboekte service of voorstelling ed. niet door kan gaan uiteraard)

rEGELS

Laten we vooropstellen dat zowel wij als onze partner in Noord Korea en de gidsen onze uiterste best doen om er voor jou een mooie reis van te maken. Je krijgt te maken met een set strenge regels die bijvoorbeeld je vrijheid om rond te lopen of te fotograferen beperken. Zo is het voor jou als toerist niet toegestaan om alleen rond te lopen, zijn er veel restricties voor het nemen van foto's en zijn grote videocamera's vrijwel nooit toegestaan. Voordat je naar Noord Korea gaat krijg je van ons een duidelijk overzicht van de belangrijkste regels waar je je aan dient te houden. Hieronder vind je alvast de belangrijkste die wij vooraf alvast met je willen delen.  

bELANGRIJK!

Deze regels zijn niet onderhandelbaar. Wil je deze regels niet opvolgen, dan raden wij je af om naar Noord Korea te reizen. Het breken van de regels is niet alleen problematisch voor jou als reiziger, maar ook voor ons als touroperator én (misschien wel het belangrijkste) kan ernstige gevolgen hebben voor de gidsen. We kennen helaas genoeg voorbeelden van gidsen die serieus in de problemen zijn gekomen door toeristen die het niet zo nauw namen met de regels.

1 - Fotografie

In Noord Korea wordt je te allen tijden in de gaten gehouden door je gidsen en de veiligheidsdiensten. Zij zijn er niet om je het leven zuur te maken of je "te ontvoeren" maar houden voornamelijk in de gaten of je de regels niet overtreedt.

Verreweg de meeste problemen ontstaan bij het maken van foto's. Ja mag enkel foto's nemen met toestemming van de gidsen en ondanks dat de regels in de afgelopen jaren een stuk soepeler geworden zijn, zijn ze er nog steeds. De lokale bevolking is verplicht om alle verdachte fotografie te rapporteren en zij doen dit ook trouw. Het nemen van foto's van soldaten en militairen, checkpoints, armoede, sneak-peaks en close-ups van mensen zonder hun toestemming zorgen voor de grootste problemen. Foto's nemen terwijl je in de auto zit is ook aan restricties gebonden. Zelfs foto's die er op het eerste gezicht onschuldig uitzien (zoals het alledaagse leven) kunnen voor problemen zorgen. Het is makkelijk om te denken dat een foto geen problemen zal opleveren of dat de gevolgen voor de gids wel zullen meevallen, maar we kunnen uit ervaring zeggen dat dit niet het geval is. Daarom vragen we jou als toerist om hier erg voorzichtig mee om te gaan, zelfs als dat betekent dat je een perfect fotomoment moet laten lopen. (We weten hoe vervelend dit is.. we hebben zelf ook wat parels moeten laten lopen). Hoe meer de gidsen je zullen vertrouwen, hoe meer kansen en mogelijkheden je krijgt maar dit valt allemaal samen met vertrouwen. Verder is het niet toegestaan om lenzen groter dan 250mm mee te nemen. 

2 - Vrij rondlopen

Het is niet toegestaan om het hotel te verlaten zonder uitdrukkelijke toestemming van de gidsen. Als je zin hebt in een "ommetje" of een simpele wandeling, vraag dit dan altijd aan de gidsen. Ze zullen (binnen de mogelijkheden) altijd met je meedenken en bijvoorbeeld een wandeling langs de rivier inplannen. Ze zullen altijd met je meegaan en alleen rondlopen is onder geen beding toegestaan.

De enige uitzonderingen zijn:

- Het eiland waar het Yanggakdo hotel op staat; hier mag je (met toestemming van de gidsen) alleen rondlopen maar absoluut zonder het eiland te verlaten en zonder camera.

- Het plein rond het Namsan hotel in Rason; hier mag je (met toestemming van de gidsen) alleen rondlopen en zelfs wat eten of drinken kopen bij de winkels rondom het plein! Je mag je camera meenemen, maar pas op met foto's.

- Parken die bij hotels of bungalowparken horen. Hier mag je (binnen de omheining van de hotels) zonder toestemming rondlopen. Camera's zijn hier geen probleem. 

De bovengenoemde vrijheden zijn privileges voor toeristen wat lang niet altijd vanzelfsprekend geweest is. Bedenk alsjeblieft altijd wat overtreden van de regels kan betekenen voor de volgende toeristen.  

3 - respect en de grote leider

Wij zijn te gast in Noord Korea en daarom vragen we jullie om de mening en visie over de Grote leiders en het land te respecteren. Hier hoef je het niet mee eens te zijn, maar hou dit voor je. Tijdens de reis zal je op verschillende momenten verhalen te horen krijgt waar je vraagtekens bij kan zetten. Doe dit in stilte en hoor het verhaal gewoon aan. Ook zal je bij een bezoek aan een van de standbeelden gevraagd worden om bloemen neer te leggen en te buigen. Dit zijn voor Koreanen heilige plekken die door toeristen niet zomaar bezocht kunnen worden. Het weigeren om te buigen of bloemen te leggen zal niet goed worden ontvangen en als je dit niet wil, vragen we je om dit voorafgaand aan de reis aan ons te laten weten. Wij zullen dit dan uit het schema laten. 

 

Als je deze belangrijke plekken wel wil bezoeken, zullen we hier toestemming voor aanvragen. Als je de kans krijgt om een bezoek aan deze locaties (zoals de standbeelden van Kim Il Sung en Kim Jong Il op Mansudae hill of het mausoleum Kumsusan Palace of the Sun) dan dien je altijd netjes gekleed te gaan (stropdas en lange broek voor mannen, nette jurk of kleding voor vrouwen). Kauwgom, snoep en casual kleding zullen de gidsen en locals beledigen en moeten vermeden worden. Pas op met foto's nemen op deze locaties. 

4 - Fotografen en journalisten

Ben je journalist of fotograaf (professioneel of semi-professioneel), dan mag je niet op een toeristenvisum naar Noord Korea. Dit is de Noord Koreaanse wet. Wij maken die wet niet, maar we moeten ons hier wel aan houden. Wij kunnen op dit moment geen journalisten en fotografen meenemen naar Noord Korea en we vragen je om onze relatie met de agent hierin niet op het spel te zetten, daar dat niet alleen voor ons maar ook voor onze Noord Koreaanse partners en de gidsen serieuze gevolgen kan hebben. Onze vergunning kan tijdelijk of voorgoed ingetrokken worden, onze Noord Koreaanse partners kunnen teruggeroepen worden en de gids kan zijn of haar baan kwijt raken, of erger. 

Indien je ons niet over je status als journalist of fotograaf (professioneel of semi-professioneel) informeert en ervoor kiest om bewust ons bestaansrecht of de aanstelling van onze gidsen in gevaar te brengen, zullen wij altijd juridische stappen ondernemen. Red Star Travel zal je op alle mogelijke manieren helpen en informeren over de mogelijkheden. Het traject is langdurig en stroperig maar het is in sommige gevallen wel mogelijk. Onthou altijd goed dat misbruik van de regels veel meer mensen straft dan je jezelf wellicht kan voorstellen. Wederom klinkt dit streng, maar ons bestaansrecht hangt hiervan af. We moeten helaas dus ook streng zijn. 

Nog even dit...

Verreweg de meeste toeristen hebben een fantastische reis in Noord Korea. Als je je tijdens de reis aan de regels en beperkingen houdt, is er niets aan de hand en heb jij diezelfde fantastische reis! Je krijgt veel van het land te zien en je zal zelfs het "echte leven" kunnen zien.

bottom of page