top of page

faq

Er gaan veel geruchten rond over reizen naar Noord Korea. Helaas meer negatieve dan positieve. We krijgen hier dan ook veel vragen over, zeker niet onterecht! De meestgestelde vragen staan hieronder. Mocht jouw vraag hier niet tussen staan of wil je ergens meer over weten, stuur ons dan gerust een bericht

Is het veilig om naar Noord Korea te reizen?

Wij vinden van wel. Trie Een deel van het geld wat je betaalt voor je reis om naar Noord Korea te gaan, komt bij de staat terecht. Hier kunnen we niet omheen. Wel is het zo dat dit maar een klein deel is van het totale bedrag. Wij zien toerisme in Noord Korea als een verbindende factor. De laatste jaren komen er steeds meer toeristen in het land en hoewel de meeste Koreanen nog steeds schichtig zijn ten opzichten van buitenlanders, zien we dit wel veranderen. Langzaam maar zeker zien we dat de kloof tussen ons en de lokale bevolking kleiner wordt en door korte interacties in het park of tijdens een festival kunnen we samen proberen om de angst (aan beide kanten) weg te halen. 

Het is belangrijk om je te realiseren dat er een groot verschil zit tussen de Noord Koreaanse politiek en de bevolking en dat de twee echt los van elkaar gezien moeten worden. Een reis naar Noord Korea gaat alle verschillen zeker niet oplossen maar elke keer dat we contact hebben met een Noord Koreaan, ontstaat er een (enorm kleine) band. Toerisme verbroederd en wij geloven er heilig in dat we samen de wereld een stukje mooier kunnen maken.

Is het verantwoord om Noord Korea te bezoeken? 

Wij vinden van wel.  True, een deel van het geld wat je betaalt voor je reis om naar Noord Korea te gaan, komt bij de staat terecht. Hier kunnen we niet omheen. Wel is het zo dat dit maar een klein deel is van het totale bedrag. Wij zien toerisme in Noord Korea als een verbindende factor. De laatste jaren komen er steeds meer toeristen in het land en hoewel de meeste Koreanen nog steeds schichtig zijn ten opzichten van buitenlanders, zien we dit wel veranderen. Langzaam maar zeker zien we dat de kloof tussen ons en de lokale bevolking kleiner wordt en door korte interacties in het park of tijdens een festival kunnen we samen proberen om de angst (aan beide kanten) weg te halen. 

Het is belangrijk om je te realiseren dat er een groot verschil zit tussen de Noord Koreaanse politiek en de bevolking en dat de twee echt los van elkaar gezien moeten worden. Een reis naar Noord Korea gaat alle verschillen zeker niet oplossen maar elke keer dat we contact hebben met een Noord Koreaan, ontstaat er een (enorm kleine) band. Toerisme verbroederd en wij geloven er heilig in dat we samen de wereld een stukje mooier kunnen maken.

"Red Star Travel", zijn jullie Koreaans/communistisch?

Deze vraag krijgen we vaker! Laat je niet misleiden door onze naam... we zijn een oer-Hollands bedrijf zonder banden met de Noord Koreaanse staat, de politiek of welke andere partij dan ook. Dit willen we ook graag zo houden! Onze naam komt voort uit onze interesse in een aantal Aziatische landen die toevallig allemaal de rode ster als "rode draad" hebben. It's as simple as that!

Kan ik Noord Korea zomaar bezoeken?

Nee, een reis naar Noord Korea moet altijd vooraf geregeld worden. Voor al het regelwerk hebben wij minimaal een maand de tijd nodig. Op het moment dat je ons het startsein hebt gegeven, hoef je zelf eigenlijk niet zo heel veel meer te doen. Het meeste bureaucratische papierwerk (laten we eerlijk zijn.. het is een hele hoop papierwerk) regelen wij voor je. Zodat je zelf alvast kan gaan beginnen met een cursus Koreaans. 

Heb ik een visum voor Noord Korea nodig?

Ja, voor alle reizen naar Noord Korea (met uitzondering van de Rason Special Economic Zone) is een visum verplicht. Dit visum vragen wij voor je aan bij de autoriteiten in Pyongyang. Bij aankomst in Beijing zorgen wij dat het visum voor je klaar ligt. Daarover krijg je van ons alle nodige informatie.  

Heb ik een visum voor China of Rusland nodig?

Als je via China naar Noord Korea reist, heb je ook voor China een visum nodig. Plan je je reis naar Noord Korea per vliegtuig, dan kan je onder bepaalde voorwaarden visumvrij (met een transit visum bij aankomst) in China blijven. Reis je per trein naar Noord Korea of reis je na je reis door Noord Korea nog verder door China, dan heb je altijd een Chinees visum nodig. Reis je via Rusland, dan heb je ook voor Rusland een visum nodig. Wij kunnen je hierbij adviseren en helpen. 

Zijn er rechtstreekse vluchten vanuit Nederland?

Nee, er zijn geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland of de Europese Unie naar Noord Korea. Vluchten gaan altijd via China of Rusland. Verreweg de meeste vluchten naar Pyongyang komen uit Beijing met de Noord Koreaanse staatsluchtvaartmaatschappij Air Koryo of het Chinese Air China. Ook zijn er vluchten vanuit Rusland, maar dit is een stuk beperkter. Je kan Noord Korea ook per trein vanuit China of Rusland bereiken. 

Wie zijn mijn gidsen? gaan ze mij brainwashen?

Tijdens je reis word je altijd begeleidt door twee Koreaanse gidsen en een chauffeur. Dit kunnen we niet veranderen, dit is de Noord Koreaanse wet. Deze gidsen zijn er om je reis in goede banen te leiden en om je rond te leiden. Ook regelen zij alle bureaucratische zaken die met je reis te maken hebben, zoals de registratie van je visum, het inchecken en de reisvergunningen.

 

Naast hun taak als gids zijn ze er ook om je een leuke tijd te bezorgen en verreweg de meeste gidsen zijn leuke en open mensen waar je hele interessante gesprekken mee kan hebben. Op al onze reizen naar Noord Korea hebben wij altijd uitstekende gidsen gehad met wie we ook echt een goede band hebben kunnen opbouwen. Onthou goed.. de gidsen zijn ook gewoon mensen en ze zijn voor ons als toerist vrijwel de enige mogelijkheid om echt met de bevolking in contact te komen. Hoe meer je naar elkaar toe groeit, hoe meer je met ze kan bespreken en zo leer je het land echt kennen. 

En nee, ze zullen je echt niet proberen te brainwashen. In ruil vragen wij je ook om dit niet bij hen te doen. We hebben ze immers nog vaker nodig ;)

Zijn er ook Nederlandstalige gidsen?

Koreaanse gidsen zijn er in veel smaken. We hebben gidsen in het Engels, Frans, Duits en zelfs Chinees of Russisch. en nog vloeiend ook. Nederlands zit er helaas nog niet bij. Standaard krijg je Engelssprekende gidsen. Wil je een gids in een andere taal, dan kunnen we dat altijd aanvragen. Als je een Nederlandstalige gids wil, dan kunnen we ervoor zorgen dat er een Nederlandse gids met je meereist door Noord Korea. Dit is altijd een extra gids of reisbegeleider die door ons apart zal worden ingehuurd. Omdat de kosten hiervoor vrij hoog zijn, loont dit vaak pas bij gezelschappen vanaf ongeveer 8 deelnemers. 

Ik heb (ook) een Amerikaans paspoort. Is dat een probleem?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft Noord Korea geen probleem met Amerikanen die het land bezoeken. Helaas is dat andersom niet het geval. De Amerikaanse overheid verbiedt alle reizen naar Noord Korea voor Amerikaanse paspoorthouders zonder een speciale vergunning. Heb je een tweede paspoort naast je Amerikaanse paspoort, dan kan je op dat paspoort reizen. Heb je alleen een Amerikaans paspoort, dan kunnen we je momenteel niet helpen. Meer informatie vind je op de site van de Amerikaanse overheid. 

ik ben in ZUid Korea of japan geweest. Is dit een probleem?

Geen probleem. Ook met een Zuid Koreaanse, Japanse of  Amerikaanse stempel in je paspoort kan je naar Noord Korea reizen. Dit roept geen vragen op en zal ook niet voor problemen zorgen. Zuid Koreanen en Japanners kunnen ook met ons naar Noord Korea reizen, al hebben Zuid Koreanen wel toestemming nodig van de Zuid Koreaanse overheid. 

Mag ik nog naar andee landen na een bezoek aan Noord Korea?

Jazeker. Andere landen kan je gewoon bezoeken na je reis naar Noord Korea. Alleen de Verenigde Staten zullen in dat geval een visum verplichten. Overigens is het Noord Koreaanse visum los van je paspoort en krijg je geen stempels. 

Word ik in Noord Korea bespioneerd?

Veel mensen denken in Noord Korea bespioneerd of afgeluisterd te worden. Wij hebben hier nog nooit enig bewijs voor kunnen vinden en we gaan er niet vanuit dat dit zo is. We weten het natuurlijk niet zeker... maar wij hebben geen aanleiding om anders te denken. Daarbij komt dat wij als toeristen voor de Noord Koreaanse overheid niet belangrijk genoeg zijn om af te luisteren. 

De gidsen zullen ook niet proberen om je te brainwashen. Toegegeven, ze geloven sterk in hun verhalen en staan pal achter hun land en de regering. Maar ze zijn er om jou een goede tijd te bezorgen. De Juche ideologie is enkel voor Koreanen bestemd is en het Noord Korea helemaal niet te doen is om "heel de wereld over te nemen". Daar staat tegenover dat wij er ook niet aan moeten beginnen om de gidsen van ons gelijk te overtuigen. Dit zal alleen maar averechts werken en veel irritatie bij de gidsen opwekken. Daarbij komt dat het ook gewoon respectloos is. 

Mag ik het land nog wel uit?

Zolang je je aan de wet en regelgeving houdt, zullen er geen problemen zijn en mag je het land aan het einde van de tour gewoon verlaten. Noord Korea zal je niet ontvoeren of vasthouden. Laten we niet vergeten dat Noord Korea internationaal onder een enorm vergrootglas ligt en zodra een toerist vastgehouden wordt, zal dat direct wereldnieuws worden. Noord Korea zit hier niet op te wachten en zal er dan ook alles aan doen om er zeker van te zijn dat je aan het einde van de reis het land weer verlaat. Nogmaals benadrukken we dat dit niet het geval kan zijn als je tijdens je verblijf de wet overtreed. 

Hoe zijn de hotels in Noord Korea?

Je hebt als reiziger enige keuze in de hotels en de hoteltypes waar je tijdens je reis zult verblijven. In Pyongyang zijn de afgelopen jaren een aantal nieuwe hotels geopend, veelal in de budgetklasse en voor de Chinese groepen. Deze hotels zijn echter maar een fractie goedkoper en een heel stuk slechter en daarom gebruiken we ze eigenlijk nooit. 

In Pyongyang gebruiken we vrijwel altijd het Yanggakdo of het Koryo hotel. Deze hotels zijn vergelijkbaar met 3-sterren hotels in Nederland. Beide hotels zijn van alle gemakken (in perspectief natuurlijk) voorzien. Er is de hele dag elektriciteit en warm water en er zijn genoeg faciliteiten om je in je vrije tijd bezig te houden. Zo heeft het Yanggakdo een zwembad, casino, bowlingbaan, restaurants, bars en een nachtclub. 

Buiten Pyongyang zijn de hotels simpeler. Niet slecht... maar simpeler. Hier valt de stroom zo nu en dan uit en heb je ook niet altijd (warm) water. Stel je hierop in en bedenk jezelf altijd dat de standaard in Noord Korea nu eenmaal anders is dan wij gewend zijn. 

Hoe is het eten in Noord korea?

Hoewel het eten in de afgelopen jaren beter is geworden, is het eten soms nog steeds simpel. Tijdens de reis in Noord Korea zijn  drie maaltijden per dag (uitgezonderd je dag van aankomst en vertrek) inbegrepen. Noord Korea wil een goede indruk op toeristen maken, dus deze maaltijden zijn vaak groots met veel verschillende gerechten. Er is altijd vlees en vis en verschillende groentes. Kimchi, de lokale gefermenteerde kool, is er altijd bij. Evenals rijst en een fles lokaal bier of fris. 

Vegetariërs hebben het vaak wat zwaarder in Noord Korea en veganisten helemaal. Heb je speciale dieetwensen, bespreek deze dan met ons. We kunnen altijd een vegetarische maaltijd voor jou regelen maar we kunnen niet garanderen dat er geen keukengerei gebruikt wordt waarmee ook vlees bereidt is. Fruit is moeilijk te krijgen in Noord Korea, dus als je er zeker van wil zijn dat je maaltijd vegetarisch of veganistisch is, dan kan je beter wat proviand meenemen uit China. 

Kan ik doen wat ik wil?

Tot op heden heb je in Noord Korea als toerist niet de vrijheid om te gaan en te staan waar je wil. De Noord Koreaanse wet schrijft voor dat toeristen altijd begeleid moeten worden door twee gidsen en een chauffeur en zij bepalen in feite wat je wel en niet mag zien. Erop uit trekken om zelf rond te gaan lopen is niet toegestaan en kan serieuze gevolgen hebben voor jezelf en voor je gidsen. Als je hier moeite mee hebt, dan is een reis naar Noord Korea geen goed idee. 

Hoe reis ik naar noord korea?

Je reis naar Noord Korea start vrijwel altijd in China. Vanuit hier reis je per trein of vliegtuig naar Noord Korea. Dit kan per vliegtuig vanaf Beijing of Shenyang en per trein vanuit Beijing of Dandong. Dandong ligt aan de grens met Noord Korea aan de Yalu rivier en is daarom een perfecte start of einde van een reis naar Noord Korea. Nergens is het contract tussen China en Noord Korea namelijk zo duidelijk zichtbaar. 

Ook vanuit Rusland kan je naar Noord Korea reizen. Eens per week is er een treinverbinding met Moskou en vanaf Vladivostok kan je naar Rason of Pyongyang vliegen. 

Wat als ik ziek wordt in Noord Korea?

In Pyongyang is een internationaal ziekenhuis waar je naartoe zal gaan als dat nodig is. Omdat de voorzieningen ook hier minder zijn dan wij gewend zijn, kan het nodig zijn dat je naar Beijing gevlogen wordt waar een aantal internationale ziekenhuizen zijn. Mede hierom is het erg belangrijk om een goede reisverzekering te hebben die medische kosten (en eventuele repatriëring) dekt. Wij stellen dit door het risico die een reis naar Noord Korea met zich meebrengt altijd verplicht en willen hiervan ook een bewijs zien. Wij kunnen niet verantwoordelijk gehouden worden voor eventuele medische kosten of repatriëring tijdens je verblijf in Noord Korea. 

Ik ben journalist of fotograaf. Kan ik naar Noord Korea?

Op dit moment is het niet mogelijk om als journalist of fotograaf op een toeristenvisum naar Noord Korea te reizen. Soms worden deze regels verlicht of tijdelijk opgeheven, waardoor journalisten en fotografen wel naar Noord Korea mogen. Ben je journalist of fotograaf, laat ons dat dan weten. We kunnen je op een lijst zetten of in contact brengen met de autoriteiten. Zodra de mogelijkheden er zijn, wordt je dan op de hoogte gebracht. 

Voordat je aan je reis begint laten we je een document ondertekenen waarin je aangeeft niet als journalist of fotograaf werkzaam te zijn en je reis naar Noord Korea ook niet voor deze doeleinden te gebruiken. Wij worden door de Noord Koreaanse overheid verplicht gesteld om je deze verklaring te laten tekenen en wij zijn ook verplicht om vooronderzoek te doen. 

Het komt voor dat journalisten hun beroep verhullen en zo als toerist naar Noord Korea reizen. In dit geval wordt de touroperator altijd verantwoordelijk gehouden en zal de vergunning (al dan niet tijdelijk) worden ingetrokken. Realiseer je goed dat als je dit doet, je ons werk in Noord Korea (en dat van iedereen die aan ons verbonden is) op het spel zet. Wij zullen in dit geval altijd juridische stappen ondernemen.

Mag ik een blog schrijven of foto's van de reis online zetten?

Het is geen enkel probleem om online of op social media foto's en verhalen van je reis naar Noord Korea te plaatsen. Veel reizigers doen dit en zolang je het niet te politiek gevoelig maakt is er niks aan de hand. Een blog bijhouden over je reis naar Noord Korea is wat gevoeliger. Een gewoon reisblog is vaak geen probleem maar zodra het om een "Noord Korea gerelateerde" blog gaat, zal Noord Korea het snel zien als journalistiek. Neem gerust contact met ons op als je twijfelt over je blog of post. Wij kunnen altijd met je meekijken en je adviseren zodat je je blog probleemloos kan plaatsen. We vinden het ook nog eens leuk om je verhalen te lezen!

bottom of page